Cijfers

Het Rijksregister registreert wanneer iemand officieel van geslacht verandert. Op basis van deze gegevens stelt het Instituut jaarlijks een overzicht samen.

Niet iedere transseksuele persoon laat zijn of haar geslachtswijziging ook officieel registreren. Bovendien is er een veel grotere groep van transgender personen die nooit de volledige reeks medische ingrepen ondergaan. Het is niet mogelijk om na te gaan om hoeveel mensen het precies gaat, maar er worden wel schattingen gemaakt op basis van het aantal personen dat ooit contact opneemt met de hulpverlening of de gezondheidszorg. Cijfers die vermeld worden zijn 1 op 13.000 mannen (als man geborenen) en 1 op 34.000 vrouwen (als vrouw geborenen). Waarschijnlijk zijn deze cijfers nog onderschattingen, aangezien niet iedere transgender persoon contact zoekt met hulpverlening of gezondheidszorg omwille van zijn of haar transgender zijn.

Een uitgebreide bespreking van de prevalentie van transgender is opgenomen in de studie ‘Leven als transgender in België’, uitgegeven door het Instituut in 2009.

Links