Wat kan ik doen als getuige of steunfiguur?

Een luisterend oor

Het is als steunfiguur belangrijk om ondersteuning aan het slachtoffer te bieden en hen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Geef hen de ruimte om te praten over wat ze hebben meegemaakt en luister naar hun verhaal, zonder te oordelen. Vermijd victimblaming en maak geen opmerkingen zoals “je had maar geen naaktfoto’s van jezelf moeten sturen”.

Neem contact op met het Instituut

Niet alleen slachtoffers kunnen terecht bij het Instituut, ook als je bijvoorbeeld getuige bent van digitaal seksueel geweld (je ontving bijvoorbeeld via-via de naaktfoto van een andere persoon en je vermoedt dat deze zonder toestemming werd verspreid) of gewoon een vraag hebt, kan je het Instituut contacteren.

Contacteer ons via:

Het Instituut kan enkel meldingen van meerderjarige slachtoffers behandelen. Is het slachtoffer minderjarig? Contacteer dan Child Focus op het gratis noodnummer 116 000 (24/24u) of stuur een e-mail naar 116000@childfocus.org.

Help bij het verwijderen van beelden

Slachtoffers kunnen soms overweldigd zijn door datgene wat hen is overkomen. Als steunfiguur kan je hen helpen door hen bij te staan bij bijvoorbeeld het verwijderen van intieme beelden.

Het Instituut heeft een handleiding opgesteld waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je beelden kan rapporteren aan de platformen om ze te laten verwijderen. Deze handleiding zal doorheen de tijd aangevuld worden met andere platformen. De handleiding bevat ook informatie over het neerleggen van een klacht bij de politie en wat daar de gevolgen van zijn. Hou er wel steeds rekening mee dat je als steunfiguur niet zelf een klacht indient zonder daarover eerst met het slachtoffer gesproken te hebben. Het is belangrijk dat het slachtoffer steeds de beslissingen neemt en dat je als steunfiguur het slachtoffer daarbij bijstaat, maar niet het heft in eigen handen neemt.

Vind je in deze handleiding niet de informatie die je zoekt of werden de beelden niet verwijderd? Contacteer het Instituut en dan bekijken we samen hoe we jullie kunnen helpen.

Help de verspreiding van beelden tegengaan

Heb je zelf intieme beelden van een ander toegestuurd gekregen of online gezien en vermoed je dat dit zonder toestemming van de afgebeelde persoon gebeurde? Help dan om de verdere verspreiding van deze beelden tegen te gaan.

(Her)Ken je de afgebeelde persoon? Breng die dan op de hoogte van het feit dat je een intieme foto of video kreeg toegestuurd of online tegenkwam. Je kan hen ook de link naar de informatiepagina voor slachtoffers op deze website doorsturen. Daar zullen ze onder andere meer informatie terugvinden over waar ze terechtkunnen voor vragen en advies, alsook meer informatie over het stopncii.org-platform en hoe ze de beelden kunnen laten verwijderen.

Opgelet! Enkel personen die meerderjarig waren toen de beelden werden gemaakt, kunnen gebruik maken van het stopncii.org-platform.

Mocht je het slachtoffer niet (her)kennen, overweeg dan om een aangifte te doen bij de politie. Zie hieronder voor meer informatie daarover. De politie kan dan proberen de identiteit van het slachtoffer te achterhalen.

Vergeet niet om de beelden ook van jouw toestellen te verwijderen, nadat je de afgebeelde persoon op de hoogte hebt gebracht en/of aangifte hebt gedaan.

Doe aangifte bij de politie

Digitaal seksueel geweld is ernstig én strafbaar. Ook als getuige of steunfiguur kan je hiervan aangifte doen bij de politie. Dit kan door naar je lokaal politiecommissariaat te gaan of door telefonisch of online met hen een afspraak te maken. Bij het maken van een afspraak kan je op voorhand al aangeven waarover het gaat en kort de context uitleggen. Zo kan je een afspraak maken bij een politieambtenaar die mogelijks al ervaring heeft met dergelijke feiten. Als steunfiguur is het belangrijk dat je dit eerst bespreekt met het slachtoffer. Het is belangrijk dat het slachtoffer alle touwtjes in handen blijft houden en dat je als steunfiguur niet zomaar het heft in eigen handen neemt.

Wanneer je hebt besloten om een klacht in te dienen bij de politie, kan je je hierop voorbereiden door bewijs te verzamelen. Hieronder enkele tips:

  • Neem alles van bewijsmateriaal mee, zowel digitaal als analoog indien van toepassing. Het kan onder meer gaan over screenshots van sms’jes, whatsappjes of e-mails waaruit bijvoorbeeld duidelijk wordt dat iemand dreigt met het verspreiden van seksueel getinte beelden of die al verspreid heeft.
  • Let op dat bij de screenshots ook de datum en tijd duidelijk in beeld zijn.
  • Op de website helpwanted.nl kan je meer informatie terugvinden over hoe en welk bewijs verzameld kan worden.

Voor meer informatie hierover, bekijk ook zeker de handleiding van het Instituut.

Spreek de dader aan op gedrag

Getuigen spelen een essentiële rol in de strijd tegen digitaal seksueel geweld, met name door daders aan te spreken op hun gedrag en andere getuigen te sensibiliseren. Heb je een seksueel getinte foto ontvangen en vermoed je dat de verspreiding zonder toestemming van de afgebeelde persoon gebeurde? Ken je iemand die ongewenste dickpics stuurt naar anderen of die een andere vorm van digitaal seksueel geweld pleegt? Of ben je een steunfiguur en wil je samen met het slachtoffer de dader aanspreken op zijn/haar/hun gedrag? Het Instituut heeft enkele voorbeeldberichten opgesteld die daarbij kunnen helpen.

Er zijn verschillende types van voorbeeldberichten/brieven naargelang:

  • De vorm van digitaal seksueel geweld: sextortion, deepnude, niet-consensuele verspreiding van intieme beelden, dickpics.
  • De afzender van de berichten/brieven: slachtoffer, getuige, ontvanger, manager/bedrijfsleider.
  • Het communicatiekanaal: sociale media, e-mail/per post.

 Download de voorbeeldberichten/brieven.