Voyeurisme

Beschrijving

Iemand stiekem en zonder toestemming observeren, doen observeren of een beeld- of geluidsopname van die persoon maken terwijl diegene naakt is of seksuele handelingen verricht terwijl die verwachtte privacy te hebben, is voyeurisme.

Sinds de opkomst van technologie zijn er heel wat manieren bijgekomen om iemand te begluren zonder diens toestemming. Camera’s, smartphones, webcams; het zijn allemaal toestellen die gebruikt kunnen worden bij het nemen van zogenaamde creepshots. Specifieke vormen van creepshots zijn de fenomenen upskirting en downblousing. Bij upskirting wordt iemands onderlichaam (vaak ondergoed of genitaliën) stiekem gefotografeerd of gefilmd van onderen. Downblousing is het omgekeerde: het ongewenst fotograferen of filmen van iemands bovenlichaam van bovenaf, waardoor er een inkijk in iemands bovenkleding kan bekomen worden.

Maar ook het nemen van screenshots of het downloaden van beelden die zonder toestemming van de afgebeelde persoon werden verspreid, is een vorm van voyeurisme! Dit wordt maar al te vaak vergeten.

Voyeurisme is strafbaar, er staan zware boetes en een gevangenisstraf tot 5 jaar op.

Onderzoek

Voyeurisme vertoont dus een sterke link met de niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud. Uit onderzoek van het Instituut blijkt dat 1 op de 4 respondenten die aangaven het slachtoffer te zijn van niet-consensuele verspreiding van hun seksueel getinte beelden, niet wist dat er beeldmateriaal was genomen.

Herkenbaar?

Herken je je eigen situatie of die van een ander in bovenstaande beschrijving? Weet dan dat je er niet alleen voor staat – wij kunnen helpen. Ontvang informatie en ondersteuning als slachtoffer of als getuige of steunfiguur.