Deepnudes

Beschrijving

Deepfakes zijn nepvideo’s of -afbeeldingen die zijn gemaakt met behulp van geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie. Ze worden gebruikt om gezichten en stemmen van mensen in beelden te vervangen door die van een andere persoon, waardoor het lijkt alsof de persoon op beeld iets zegt of doet wat in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.

Deepfake-technologie kan heel nuttig zijn en wordt bijvoorbeeld in de filmindustrie gebruikt om het uiterlijk van acteurs te veranderen. Maar deze technologie wordt ook misbruikt. Beelden of video’s kunnen zodanig gemanipuleerd worden zodat het lijkt alsof de afgebeelde persoon naakt is of seksuele handelingen uitvoert. Als basis wordt er vaak een doodgewone foto of video gebruikt die van sociale media of andere online platforms wordt gehaald. Door de geavanceerde technologie die wordt gebruikt, zijn deze seksueel getinte deepfakes of deepnudes vaak erg moeilijk te onderscheiden van echte video’s.

Dat deepfake-technologie ook misbruikt wordt, blijkt duidelijk uit internationaal onderzoek. Van alle deepfake-filmpjes die online beschikbaar zijn, is 96% een deepnude. (Bron: Ajder, H., Patrini, G., Cavalli, F., & Cullen, L. (2019). The state of deepfakes: Landscape, threats, and impact. Sensityhttps://sensity.ai/reports/)

Iemand ‘digitaal ontkleden’ of aan de hand van deepfake-technologie laten lijken dat een persoon seksuele handelingen stelt, is strafbaar als voyeurisme. Deepnudes verspreiden is strafbaar als niet-consensuele verspreiding.

Het eerste Belgisch onderzoek naar deepnudes (met bevragingen in 2023) geeft inzichten in genderverschillen, gebruik en motivatie bij jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Herkenbaar?

Herken je je eigen situatie of die van een ander in bovenstaande beschrijving? Weet dan dat je er niet allen voor staat – wij kunnen helpen. Ontvang informatie en ondersteuning als slachtoffer of als getuige of steunfiguur.