Beschrijving
Wanneer iemand intieme beelden van een ander bezit, en ermee dreigt om die te verspreiden tenzij geld wordt betaald of nog meer beelden worden doorgestuurd (materiële voordelen), is er sprake van sextortion. Dit wordt ook wel seksuele afpersing genoemd. Soms wil de dader echter geen materieel voordeel, maar dreigt die met het verspreiden van de beelden om de afgebeelde persoon ervan te weerhouden de relatie te verbreken of klacht te gaan neerleggen voor bijvoorbeeld partnergeweld.
De beelden die als chantagemiddel worden gebruikt, kunnen op verschillende manieren verkregen zijn. Het kan gaan om beelden die tijdens sexting werden doorgestuurd met toestemming, al dan niet tijdens een relatie. De afperser kan de beelden echter ook ontvangen hebben door het vertrouwen te winnen van de afgebeelde persoon aan de hand van een vals profiel of door druk uit te oefenen. Verder kunnen accounts of apparaten waarop seksueel getinte beelden bewaard worden, ook gehackt worden.
Wanneer iemand dreigt met het verspreiden van intieme beelden, kan een klacht worden ingediend bij de politie.
Onderzoek
Belgische prevalentiecijfers over het aantal personen dat het slachtoffer wordt van sextortion, zijn er tot op heden niet. Het Instituut beschikt wel over cijfers omtrent het aantal personen dat onder druk wordt gezet om naaktbeelden door te sturen, wat een onderdeel kan uitmaken van sextortion. In een recent onderzoek van het Instituut geeft 15% van de vrouwen aan dat ze ooit al eens onder druk een naaktfoto van zichzelf hebben gemaakt of laten maken. Bij mannen is dit 3%. Vrouwen maken dit dus vijf keer meer dan mannen mee.
Herkenbaar?
Herken je je eigen situatie of die van iemand anders in bovenstaande beschrijving? Weet dan dat je er niet alleen voor staat – wij kunnen helpen. Ontvang informatie en ondersteuning als slachtoffer of als getuige of steunfiguur.