Campagne Zoek uw vredesvrouw

15 december 2010

De campagne Zoek uw 1325 vredesvrouw wil vrouwen uit België voor het voetlicht halen die zich inzetten voor vrede, verzoening en vrouwenrechten. Deze campagne is een initiatief van de Vrouwenraad i.s.m. het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en het Belgisch Platform NAP 1325.

De witte klaproos is het symbool van deze campagne. Ze staat voor de overtuiging dat vrouwen onmisbaar zijn in de conflictpreventie, het vredesproces en de vredesopbouw. De rode klaproos symboliseert al bijna honderd jaar de gruwel van de oorlog en de herdenking van de soldaten die sneuvelden tijdens WOI. De rode klaproos heeft dus een bij uitstek militaire en mannelijke connotatie. Daarom werd voor deze campagne gekozen voor de witte klaproos: ze is sterk want ze groeit op barre plekken en verbeeldt zo de kracht van vrouwen in moeilijke omstandigheden maar tegelijk is ze ook fragiel want zodra je ze plukt verwelkt ze, zoals ook vrouwen erg kwetsbaar worden in oorlogssituaties.

De zoektocht naar vredesvrouwen in eigen land (al dan niet met de Belgische nationaliteit) en de identificatie van laureaten zet niet alleen Resolutie 1325 in de kijker, het kan ook inspirerend werken en een nieuwe impuls betekenen voor de vrouwenvredesbeweging, hier en wereldwijd. Deze campagne wil ook meer politieke wil genereren bij het beleid voor de uitvoering van het Belgisch NAP 1325. Indien dit actieplan correct uitgevoerd wordt is het trouwens bovendien een vorm van gender mainstreaming in het Belgisch buitenlands beleid, de ontwikkelingssamenwerking en het beleid bij defensie. Meer info op  http://vrouwenkracht.net