Een meertalige tool ter bestrijding van partnergeweld

18 juni 2019

Partnergeweld blijft een probleem in veel relaties. Niet alle betrokkenen hebben de mogelijkheid om snel hulp en advies te zoeken. Om die reden werd op 17 juni 2019, op initiatief van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en in samenwerking met ella vzw en de Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) vzw, een sensibiliseringstool gelanceerd ter bestrijding van partnergeweld.

De tool is bedoeld voor personen die het slachtoffer zijn van partnergeweld en die een migratieachtergrond hebben. Met de tool worden potentiële slachtoffers geïnformeerd en gesensibiliseerd over hun rechten en op een heel laagdrempelige manier aangespoord om met iemand te praten. Naast de drie landstalen, is de tool ook beschikbaar in de volgende talen: Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Armeens, Turks, Chinees, Arabisch, Servo-Kroatisch, Pools, Russisch, Roemeens, Lingala, Swahili, Hindi, Albanees, Bulgaars, Farsi, Berbers en Somali. Die talen weerspiegelen de vele  gemeenschappen die in België leven.

Een belangrijk deel van de sensibiliseringstool is de omvangrijke lijst van telefonische contactpersonen die werd aangelegd. Die personen komen uit de verschillende taalgemeenschappen, hebben zelf vaak een migratieachtergrond en spreken minstens één nationale taal en één vreemde taal. Zij zijn de eerste contactpersonen voor slachtoffers die met iemand wensen te spreken en zullen slachtoffers telefonisch een luisterend oor aanbieden en hen eventueel doorverwijzen naar verdere hulpverlening. Op die manier wordt getracht de drempel om hulp te vragen te verlagen.

Daarnaast omvat de sensibiliseringstool ook een website van ella vzw, die in de verschillende talen uitgebreide informatie over partnergeweld bevat. Er wordt bovendien ook een pen met een uittrekbare banner voorzien, waarop een tekst staat die de doelgroep aanzet om contact op te nemen met de luisterende oren en die verspreid wordt om de website bekender te maken.

Voor meer informatie, contacteer het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.