Het Instituut: 20 jaar strijd voor gendergelijkheid

20 december 2022

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen bestaat twintig jaar en lanceert een video om de lange weg naar gendergelijkheid in de verf te zetten. “Al te snel denkt men dat de strijd gestreden is.”

Al meer dan vijftig jaar kwamen vrouwen op voor gelijke rechten in België, toen in 2002 het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen werd opgericht. De afgelopen twintig jaar zetten de werkneemsters/werknemers van het Instituut zich samen met verschillende partners in voor gendergelijkheid door het uitvoeren van studies, sensibiliseren van het grote publiek, opleiden van eerstelijnsactoren en juridisch ondersteunen van slachtoffers. Ook kreeg het Instituut in de loop der jaren nieuwe opdrachten toevertrouwd. Zo werd het in 2017 verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van de Zorgcentra na Seksueel Geweld.

Dat er naast vooruitgang ook nog heel wat uitdagingen resten op het vlak van gendergelijkheid, blijkt uit eigen onderzoek van de afgelopen jaren. Zo worden drie op de vier werkneemsters geconfronteerd met ten minste één vorm van discriminatie, benadeling en spanningen op basis van hun zwangerschap of moederschap (2017). In de publieke ruimte maakte de overgrote meerderheid van transgender personen (91%) ooit een vorm van gendergerelateerd geweld mee (2020). En de loonkloof verkleint al jaren slechts minimaal. Volgens het laatste rapport strandde het cijfer op 8,5%, gecorrigeerd voor arbeidsduur (2022). “Al te snel denkt men dat de strijd gestreden is: dat gendergerelateerde rechten al een eeuwigheid verworven zijn en alles nu 'in orde' is. Dit is echter niet het geval.” legt adjunct-directeur Liesbet Stevens uit. “Steeds meer mensen kloppen aan bij het Instituut.”

Om bewustzijn te creëren over de lange weg naar gendergelijkheid, lanceert het Instituut een video. “We mogen fier zijn op de vooruitgang die reeds geboekt is in ons land. Maar we zijn er nog lang niet.” waarschuwt Liesbet Stevens. “Graag zenden we deze boodschap ter gelegenheid van onze twintigste verjaardag de wereld in.”

 

 

Productie van Biggest Bang.
Mede met dank aan Sensoa, Rebelle, Transgender Infopunt, Touche pas à ma pote, ZIJkant, çavaria, vzw ZIJN, Vaderklap, PUNT. vzw, Blijf van mijn lijf, Rainbowhouse, Fierce ladies, Borstkankerman, Kom op tegen kanker, Ngo-federatie.