(Peri)menopauze
De menopauze markeert het einde van het reproductieve leven van een vrouw, waarbij het lichaam minder oestrogeen en progesteron produceert. Een persoon is officieel in de menopauze één jaar na de laatste menstruatie.
De menopauze is niet iets dat plots gebeurt maar eerder een verandering die enkele jaren (tot 20 jaar) in beslag neemt. De periode die voorafgaat aan het stoppen met menstrueren heet de perimenopauze of de overgang. In deze periode beginnen de eerste klachten en kan de cyclus al onregelmatig zijn.
De meest bekende klachten zijn de warmteopwellingen. Andere klachten zijn nachtzweten, slapeloosheid, concentratieproblemen, brain fog/vergeetachtigheid, depressieve gedachten, vaginale droogte, urinaire klachten en hartkloppingen. Deze hebben in meer of mindere mate invloed op de levenskwaliteit van de persoon.
Dit heeft ook een impact op werk. Meer dan een vijfde van de totale werkende bevolking in België bevindt zich in 2024 in de (peri)menopauze. Onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 3 vrouwen geregeld afwezig zijn van het werk omwille van klachten. Verder worden de klachten die onbehandeld blijven en het taboe ook gelinkt aan het uitstellen van verdere carrièrestappen.
Ondanks het feit dat iedere vrouw vroeg of laat door de overgang gaat en de helft van haar leven in de perimenopauze en postmenopauze zit, is kennis hierrond zeer beperkt, zowel bij de brede bevolking als bij gezondheidsprofessionals. Dit zorgt ervoor dat vrouwen niet voldoende voorbereid zijn voor wat ze gaan meemaken en de gezondheidsprofessionals vaak ook niet de juiste diagnoses stellen en verkeerde therapieën voorstellen. Er ligt ook nog steeds een taboe op de perimenopauze waardoor vrouwen hier vaak niet over durven te praten met hun omgeving of dokters.
In 2024 publiceerde het Instituut een advies over het uitwerken van een (peri)menopauzebeleid. Om het onderwerp meer bespreekbaar te maken, betrouwbare informatie toegankelijker te maken en de toegang tot gezondheidszorg te vergemakkelijken - en op die manier de levenskwaliteit van vrouwen te verbeteren - beveelt het Instituut 8 concrete acties aan.