Kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren
De loonkloof tussen vrouwen en mannen in de Europese Unie bedraagt gemiddeld nog steeds 18%. De loonkloof wordt gedeeltelijk verklaard door de blijvende loondiscriminatie bij gelijk of gelijkwaardig werk, ondanks het bestaan van Europese wetgeving ter bestrijding van deze vorm van geslachtsdiscriminatie sinds de oprichting van de Unie en ondanks de wijdverbreide aanname van nationale wetgeving met betrekking tot deze materie.
In het kader van zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2010 maakte België een stand van zaken op van de geboekte vooruitgang bij het wegwerken van de loonkloof. Het stelde ook een rapport op over de loonongelijkheden in de EU-lidstaten. De bedoeling van dit rapport is om een overzicht te bieden van de situatie van de loonkloof in de Europese Unie op basis van negen indicatoren die in 2001 werden goedgekeurd door de Europese Ministerraad en om voor te stellen om deze te updaten teneinde rekening te houden met de statistische ontwikkelingen en veranderingen in de wetgeving die sindsdien hebben plaatsgevonden.
Het rapport werd besteld door het Instituut en uitgewerkt door het Département d'Economie Appliquée van de Université Libre de Bruxelles (DULBEA).
Publicatiedatum: 2011