Discriminatie
We spreken over discriminatie wanneer een persoon of een groep met een bepaald kenmerk net omwille van dit kenmerk op een minder gunstige manier wordt behandeld. Het gaat dan over een gelijkaardige situatie waarin het enige verschil tussen de groepen of personen, het al dan niet bezitten van dit kenmerk is. Bijvoorbeeld wanneer je solliciteert voor een job als verkoper in een kledingzaak maar je de boodschap krijgt dat de uitbater op zoek is naar een vrouw en je als man geen kans maakt. Hier word je duidelijk benadeeld omdat je een man bent, terwijl vrouwen wel een eerlijke kans krijgen op de job.
De antidiscriminatiewetgeving beschermt verschillende persoonlijke kenmerken van mensen, ook wel ‘beschermde criteria’ genoemd. Het Instituut heeft als opdracht om te waken over de naleving van 11 verschillende criteria die opgenomen zijn in de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen (Genderwet): geslacht, zwangerschap, medisch begeleide voortplanting, bevalling, het geven van borstvoeding, moederschap, gezinsverantwoordelijkheden, genderidentiteit, genderexpressie, seksekenmerken en medische of sociale transitie. Lees meer over de beschermde criteria.
Enkel een discriminatie die valt binnen het toepassingsgebied van de antidiscriminatiewetgeving én die gebaseerd is op één of meerdere van de door diezelfde wetgeving beschermde kenmerken, kan een discriminatie in juridische zin uitmaken en is bijgevolg verboden. Een benadeling die een andere oorzaak heeft of zich voordoet in het privéleven kan wel aanvoelen als discriminatie, maar is dit niet in juridische zin. Bijvoorbeeld: als iemand thuis een etentje organiseert en hierbij enkel vriendinnen uitnodigt, maakt deze persoon zich niet schuldig aan discriminatie volgens de letter van de wet. Het gaat hier dus enkel over discriminatie in de juridische zin van het woord.
De Genderwet voorziet in een aantal rechtvaardigingen voor het hanteren van een onderscheid op grond van een beschermd criterium. Bijvoorbeeld: de positieve actie of maatregelen die de wetgever heeft voorzien ter bescherming van zwangere personen. Dit wil zeggen dat in die situaties het wel toegestaan is om personen op grond van een beschermd criterium anders te behandelen. Die zogenaamde rechtvaardigingsgronden zijn echter beperkt en bovendien onderworpen aan strenge voorwaarden. Lees hier meer over in de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen.
Heb je vragen?
Heb je vragen over het toepassingsgebied van de Genderwet, de beschermde kenmerken en de verschillende vormen van discriminatie? Wil je een positieve actie lanceren?
Het Instituut heeft antwoorden
Het Instituut kan je vragen beantwoorden en advies geven op het gratis nummer 0800 12 800 (druk op 1) of via mail.