Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het Mobiel Stalkingalarm (MSA)

Wat is een MSA en hoe werkt het?

Het MSA is een discrete knop (met de grootte van een twee euro-muntstuk) die via Bluetooth verbonden is met de 112-applicatie op de smartphone van een slachtoffer van stalking of (ex-)partnergeweld. Dit wordt onder kleding gedragen. Bij een dreiging door de (ex-)partner of stalker kan het slachtoffer ongemerkt door één druk op de knop de noodcentrale verwittigen. De politie wordt dan geïnformeerd en komt zo snel als mogelijk ter plaatse. Als de interventie het gevolg is van een druk op de MSA-knop, dan krijgt de politie informatie over de specifieke omstandigheden van de stalking. Met deze details kan de politie efficiënter optreden.

Mobiel stalking alarm (MSA)
©ASTRID - Marco Mertens

Wat is het doel van een MSA?

Het MSA is een preventieve beschermingsmaatregel om de veiligheid van slachtoffers van stalking binnen een intrafamiliale context te versterken. Het kan ook ingezet worden in het kader van niet-partnerrelaties, bijvoorbeeld bij vormen van stalking in een eergerelateerde context.

Het MSA is een technisch innovatief instrument dat tot doel heeft om dodelijk geweld na stalking te voorkomen. Het wordt gebruikt in situaties van stalking waar er een risico is dat het geweld zou kunnen escaleren. Het MSA biedt slachtoffers bijkomende bescherming wanneer zij zich in een extreem onveilige situatie bevinden.

Het MSA werd opgestart als proefproject in Gent in 2019 en kende in 2022 een uitbreiding naar Oost- en West-Vlaanderen. In 2023 werd het project door de federale regering nationaal uitgerold. In 2024 is het MSA overal in België beschikbaar.

Regelgeving

De toepassing van het MSA is reglementair omkaderd in de COL 03/2023, een gemeenschappelijke omzendbrief van de minister van Justitie, de minister van Binnenlandse Zaken, de staatssecretaris voor Gendergelijkheid en het College van Procureurs-generaal. Daarnaast is het MSA ook opgenomen als beschermingsmaatregel voor slachtoffers in de #StopFeminicide wet van 2023.

Het MSA wordt, via het lokale politiekantoor, aan slachtoffers van stalking met een levensbedreigend karakter gegeven. Dit gebeurt op basis van een risico-evaluatie door de politie en het parket waarna het parket de uiteindelijke beslissing neemt over het al dan niet toekennen van het MSA.

Wat doet het Instituut?

Het Instituut coördineert de nationale uitrol van het MSA en volgt de werking ervan op, onder andere door het verzamelen van gegevens en het uitvoeren van evaluaties.