Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wat is partnergeweld?

De #StopFeminicide wet wet definieert partnergeweld als "elk lichamelijk, seksueel, psychologisch, economisch of eergerelateerd geweld dat plaatsvindt tussen partners". De #StopFeminicide wet specificeert ook wat er bedoeld wordt met partner: "de persoon waarmee het slachtoffer is gehuwd of een duurzame affectieve en intieme lichamelijke relatie heeft, alsook de persoon waarmee het slachtoffer gehuwd is geweest of een duurzame affectieve en intieme lichamelijke relatie heeft gehad indien de strafbare feiten enigszins verband houden met dit ontbonden huwelijk of de beëindigde relatie”.

Partnergeweld kan dus alle intieme partners treffen, ongeacht of ze getrouwd zijn, samenwonen of hun relatie hebben beëindigd.

Geweld tussen partners is één van de meest voorkomende vormen van geweld tegen vrouwen. Het is de uiting, in de privésfeer, van de ongelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen die nog steeds bestaan in onze maatschappij.

Vormen van partnergeweld

Geweld tussen partners kan vele vormen aannemen. Het is niet beperkt tot fysiek geweld. Er kan sprake zijn van verbaal, fysiek, seksueel, economisch of digitaal geweld, bedreiging of dwang. Tussen (ex-)partners kunnen verschillende vormen van geweld voorkomen. Iemand kan bijvoorbeeld slachtoffer zijn van zowel verbaal als economisch geweld. Geweld kan ook variëren in frequentie en ernst, van een voorval dat onbeduidend lijkt tot chronische en ernstige incidenten die meerdere jaren duren.

Geweld tussen partners kan gepaard gaan met strategieën van controle en dwang, gericht op het controleren en domineren van de ander. Dit staat bekend als dwingende controle. In dergelijke gevallen kan het geweld heel subtiel zijn, variërend van microregulering van het leven van de partner en sociale isolatie tot gewelddadige handelingen gericht op het controleren en dwingen van de andere persoon.

Geweld tussen partners kan herhaaldelijk en cumulatief zijn, wat leidt tot een escalatie van geweld, resulterend in de poging of uitvoering van intieme feminicide of gendergerelateerde doding.

Mensen denken vaak dat geweld tussen partners stopt als de relatie eindigt. Maar niets is minder waar. Het geweld kan doorgaan of zelfs toenemen na de scheiding. Eén van de vormen die geweld na de scheiding kan aannemen, is stalking. Het Mobiel Stalkingalarm (MSA) is een beschermingsmaatregel voor mensen die het slachtoffer zijn van stalking.

Meer over het MSA

Gevolgen van partnergeweld

De gevolgen van partnergeweld zijn verwoestend en hebben niet alleen invloed op de fysieke en emotionele gezondheid van slachtoffers, maar ook op hun sociaal en economische welzijn. Slachtoffers kunnen ernstige lichamelijke verwondingen oplopen, blijvende psychologische trauma’s ontwikkelen en ondervinden belemmeringen die hun interpersoonlijke relaties verstoren. Partnergeweld kan ook een nadelige invloed hebben op het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van slachtoffers. Het kan ook hun vermogen om een job te behouden of in hun financiële behoeften te voorzien in gevaar brengen.

De gevolgen van partnergeweld reiken veel verder dan de persoon die er rechtstreeks door wordt getroffen. Familieleden, waaronder kinderen, worden ook getroffen. De #StopFeminicide wet erkent dat kinderen die worden blootgesteld aan geweld zonder direct slachtoffer te zijn, beschouwd moeten worden als slachtoffers in hun eigen recht, en dit in het belang van het kind.

Om er nog wat dieper op in te gaan: