Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gezondheid

Binnen het domein van gezondheid komen geslachts- en genderverschillen samen.

Er zijn aandoeningen die enkel bij vrouwen voorkomen, andere die enkel bij mannen voorkomen. Zo kunnen biologische mannen geen baarmoederhalskanker krijgen en biologische vrouwen geen prostaatkanker, bijvoorbeeld.

Naast andere aandoeningen, kunnen er ook verschillende ziektesymptomen zijn bij mannen en vrouwen. De symptomen voor hartaandoeningen zijn anders bij vrouwen dan bij mannen. Het stereotype beeld van pijn in de linkerarm is er bijvoorbeeld zelden bij vrouwen. Verder reageren geneesmiddelen ook anders op lichamen van vrouwen dan van mannen. De meeste geneesmiddelen worden enkel getest op mannen, waardoor een hele grote groep mensen die de middelen ook nemen, er nooit op getest worden. De dosering van medicatie is vaak te groot voor vrouwen. Slaapmiddelen bijvoorbeeld worden trager opgenomen door vrouwen. Hierdoor werken deze langer, en staan vrouwen vaak versuft op.

Sommige van deze biologische verschillen zorgen voor een ongelijke toegang tot gezondheidszorg. Deze worden vaak nog versterkt door genderstereotypen. Zo wordt pijn hebben vaak geassocieerd en genormaliseerd met vrouw-zijn, waardoor dokters pijn van vrouwen systematisch onderschatten (dit noemt men de “gender pain gap”). Door het niet herkennen van symptomen of het verkeerd inschatten van pijn, worden vaak diagnoses te laat gesteld, zoals bij endometriose, of blijft een diagnose uit.

Verder kunnen deze stereotypen en taboes ervoor zorgen dat vrouwen en mannen geen hulp durven zoeken, of niet praten over hun gezondheidsproblemen. Zo maakt het stigma op menstruatie het vaak moeilijk voor vrouwen om naar een dokter/gynaecoloog te gaan om over mogelijke menstruatieproblemen te praten of rond de menopauze. Mannen zoeken ook minder snel hulp bij mentale gezondheidsproblemen, door het genderstereotype dat mannen hun gevoelens niet mogen tonen (“boys don’t cry”).

Het Instituut zet zich in om een goede gezondheidszorg voor iedereen, ongeacht hun gender of geslacht, mogelijk te maken via het geven van advies. Op dit moment focussen deze acties zich vooral op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.