Belgisch voorzitterschap van de EU 2024
Van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2024 was België de Voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Gedurende deze periode van 6 maanden heeft België de vergaderingen voorgezeten op elk niveau binnen de Raad en helpt het de continuïteit van de EU-werkzaamheden in de Raad te garanderen.
België heeft in nauwe samenwerking met Spanje en Hongarije, het voorzitterstrio, de gezamenlijke Verklaring over gendergelijkheid aangenomen onder het Spaans Voorzitterschap. Deze verklaring werd officieel ondertekend door de 3 ministers van het voorzitterstrio tijdens de informele vergadering van de EU-ministers van Gendergelijkheid op 27 februari 2024.
België heeft verschillende prioriteiten in verband met gendergelijkheid behandeld tijdens het voorzitterschap, zoals onder andere:
- Het stimuleren van een sterkere gendergelijkheidsagenda die centraal staat in het toekomstige institutionele kader. Dit werd verwezenlijkt door het organiseren van een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Gendergelijkheid, zodat op hoog niveau werd gedebatteerd over de toekomst van het gendergelijkheidsbeleid.
- Het afsluiten van hangende wetgevingsdossiers over gendergelijkheid, onder meer de goedkeuring van voorstel van richtlijn over geweld tegen vrouwen en meisjes en huishoudelijk geweld en de verdere opvolging van het aangenomen voorstel van richtlijn over normen voor organen voor gelijke behandeling.
- Gender gerelateerd geweld verder voorkomen en bestrijden.
- Financiële onafhankelijkheid en economische empowerment van vrouwen als basis voor echte gendergelijkheid op het terrein. Het rapport uitgevoerd door Europees Instituut voor Gendergelijkheid op vraag van het Belgisch Voorzitterschap over financiële onafhankelijkheid van vrouwen was de basis voor de Council Council Conclusions: Economische zelfredzaamheid en financiële onafhankelijkheid voor vrouwen: naar echte gendergelijkheid die werden aangenomen tijdens de EPSCO Raad op 7 mei 2024. Deze conclusies maken deel uit van de follow-up door de EU van het Actieplatform van Peking uit 1995.
- Verdere promotie en handhaving van gender mainstreaming door een genderperspectief en intersectionele benaderingen te integreren in de verschillende beleidsdomeinen, zoals bijvoorbeeld de bevordering van gendergelijkheid in de evaluatie van de Europese Pijler voor sociale rechten en de genderkloof in pensioenen.