Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gendergelijkheid in de Europese Unie

Het beleid van de Unie is een belangrijk middel om nationale wetgeving over gendergelijkheid te sturen en te helpen ontwikkelen. De EU beschikt over meerdere instrumenten om dit te verwezenlijken.

Het Verdrag van de grondrechten van de Europese Unie bepaalt dat de gelijkheid tussen vrouwen en mannen moet gewaarborgd worden in alle domeinen, met inbegrip van de werkgelegenheid, de arbeid en het loon (artikel 23). Het verbiedt elke discriminatie op basis van, onder meer, geslacht (artikel 21).

De Europese Commissie heeft de Europese pijler van Sociale Rechten in 2017 aangenomen. De Sociale pijler heeft als doel om betere leef- en werkomstandigheden in de Unie te creëren. Deze pijler bevat 20 belangrijke beginselen en rechten waaronder gendergelijkheid. Om deze gendergelijkheid te verwezenlijken heeft de Commissie bijbehorende maatregelen aangenomen zoals bijvoorbeeld de Europese Strategie voor Gendergelijkheid.

De  strategie voor gendergelijkheid 2020-2025 is het werkprogramma van de Commissie over gendergelijkheid. De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • Gevrijwaard blijven van gendergerelateerd geweld en genderstereotypen;
  • Slagen in een gendergelijke economie;
  • In gelijke mate leidinggeven binnen de hele samenleving;
  • Gendermainstreaming en een intersectioneel perspectief bij het EU-beleid;
  • Financiering van acties ter bevordering van gendergelijkheid in de EU;
  • Gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen in de hele wereld.

De strategie volgt een tweeledige aanpak van gender mainstreaming in combinatie met gerichte acties. In deze strategie wordt een intersectionele aanpak nagestreefd. Hoewel de strategie gericht is op acties binnen de EU, is zij coherent met het externe beleid van de EU op het gebied van gendergelijkheid en de versterking van de zelfbeschikking van vrouwen. 

De uitdagingen op gebied van gendergelijkheid in de lidstaten, zoals op de arbeidsmarkt, sociale integratie en onderwijs, worden gemonitord en opgevolgd via het Europees Semester. Via het Sociale Scorebord monitort het Europees Semester ook deze dimensies van de Europese Pijler van Sociale Rechten.

Elk jaar wordt de geboekte vooruitgang geëvalueerd in een rapport over gendergelijkheid.

Tot slot zijn er specifieke mechanismen op EU-niveau voor de opvolging van de uitvoering door de EU van het Actieplatform van Beijing. Sinds 1999 ontwikkelen de opeenvolgende Voorzitterschappen van de Raad van de Europese Unie kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren of worden de bestaande indicatoren bijgewerkt in de twaalf kritieke actiedomeinen van dat actieplatform.