Actieplatform Beijing
In september 1995 bracht de vierde Wereldvrouwenconferentie in Beijing duizenden vrouwen en mannen samen, een nooit geziene vooruitgang voor de vrouwenrechten, die opkwamen voor hetzelfde doel: de gelijkheid van vrouwen en mannen en meer autonomie voor vrouwen in de hele wereld. Op deze conferentie werd voor het eerst de aandacht gevestigd op het bredere concept gender, in plaats van enkel op vrouwen.
Tijdens deze conferentie werden met algemene consensus een Verklaring en een Actieprogramma aangenomen. De Verklaring weerspiegelt het engagement van de internationale gemeenschap voor de bevordering van de vrouw en de tenuitvoerlegging van het Actieprogramma, door erover te waken dat een genderperspectief wordt toegepast op nationaal, regionaal en internationaal niveau.
Het Actieprogramma definieert de maatregelen die op nationaal en internationaal niveau moeten genomen worden voor de bevordering van de vrouw in 12 prioritaire actiedomeinen: armoede, onderwijs en opleiding, gezondheid, geweld, gewapende conflicten, economie, besluitvorming, institutionele mechanismen, mensenrechten van vrouwen, de media, het milieu en meisjes.
Het Actieprogramma dient tegenwoordig als referentiekader. Op Belgisch federaal niveau vormt het bijvoorbeeld de basis van de wet gender mainstreaming van 2007.
Sinds 1995 moeten de staten elke vijf jaar op nationaal niveau de geboekte vooruitgang en de ondervonden hindernissen bij de tenuitvoerlegging van de Verklaring in het Actieprogramma evalueren. In 2000, 5 jaar na de vierde Wereldvrouwenconferentie in Beijing, werd een verslag van de 23e bijzondere sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen.
Sinds 2005 wordt om de 5 jaar een evaluatieprocedure uitgevoerd om de uitvoering van het Actieplatform sinds Beijing+5 te evalueren en de toekomstige uitdagingen te identificeren. België heeft aan al deze evaluaties deelgenomen:
Gendergelijkheid maakt ook deel uit van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (DOD) die in 2015 werden ontwikkeld door de Verenigde Naties als onderdeel van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, waarin een 15-jarenplan wordt uiteengezet om deze doelen te bereiken door actie te ondernemen om de armoede uit te bannen, de planeet te beschermen en het leven van de volledige wereldbevolking te verbeteren. Vrouwen spelen een belangrijke rol in al deze doelen, maar doel 5, "Gendergelijkheid en empowerment bereiken en alle vrouwen en meisjes", is de specifieke doelstelling voor gendergelijkheid. Het Platform wordt ook gemonitord op EU-niveau. Verschillende voorzitterschappen hebben het Europees Instituut voor Gendergelijkheid opdracht gegeven om rapporten op te stellen over de tenuitvoerlegging van het Actieplatform op Europees niveau. Deze rapporten zijn beschikbaar op hun website. (Beijing +20, Beijing+25).