Werk
Wist je dat…*
- + 10%de werkzaamheidsgraad van vrouwen de laatste jaren met meer dan 10 procentpunten is toegenomen, van 56% in 2000 tot 68,1% in 2022?
- 75,5%de werkzaamheidsgraad van mannen de laatste jaren nauwelijks is toegenomen, namelijk 75,7% in 2022 tegenover 75,5% in 2000?
- 8%een vrouw in 2021 gemiddeld 8% minder per uur verdiende dan een man?
- 40,7%bij werkneemsters 40,7% deeltijds werkt, terwijl dit bij mannen 11,9% is? (2022)
- deeltijds werkde hoofdreden om deeltijds te gaan werken voor vrouwen ‘de zorg opnemen voor de eigen kinderen of andere afhankelijke personen’ is, en voor mannen ‘andere persoonlijke redenen’?
- 35%mannen 35% van de ouderschapsverloven opnemen? (2022)
- loonkloofde loonkloof toeneemt naarmate vrouwen en mannen meer kinderen hebben?
Een hoge participatie van de bevolking op actieve leeftijd aan het arbeidsproces is één van de doelstellingen van de Europese Unie. Een hoge activiteitsgraad is de beste garantie voor een intelligente, duurzame en inclusieve groei. In België is de werkzaamheidsgraad van vrouwen de laatste decennia enorm toegenomen. Bedroeg die in 2000 nog 56%, dan is die in 2022 toegenomen tot 68,1% (van de bevolking van 20 tot 64 jaar). Dat is een stijging met meer dan 10 procentpunt, maar dat neemt niet weg dat het Europees streefcijfer van 75% voor de totale bevolking tussen 20 en 64 jaar niet gehaald wordt. De werkzaamheid is erg ongelijk verdeeld naar geslacht en scholingsgraad. De groeimarge zit hoofzakelijk bij vrouwen en kortgeschoolden.
Voor 2030 is de Europese doelstelling voor België 80% werkzaamheidsgraad, en een halvering van de arbeidsparticipatiekloof tussen mannen en vrouwen ten opzichte van 2019. Die doelstelling kan enkel bereikt worden met een sterk engagement voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en door het wegnemen van de remmen voor de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt.
Ondanks de lange weg die al werd afgelegd, ondervinden vrouwen nog steeds meer belemmeringen op de arbeidsmarkt dan mannen. Deze ongelijkheden zijn nadelig voor vrouwen, maar ook voor de werkgever, die er alle belang bij heeft om de meest geschikte (M/V/X) kandidaat te vinden. Studies tonen aan dat ondernemingen waarin vrouwen deel uitmaken van het topmanagement betere resultaten halen dan ondernemingen waarin enkel mannen de beslissingen nemen. Vandaag de dag is gelijkheid op de arbeidsmarkt niet enkel een ethische waarde, maar ook een niet te onderschatten winstfactor; voor de onderneming, voor de mensen die er werken en voor de samenleving in zijn geheel.
Een goede combinatie van werk en privéleven en een gendergevoelig personeelsbeleid blijven ook in de 21e eeuw nog steeds een uitdaging.
*Bronnen: