Glazen plafond
Het begrip 'glazen plafond' verwijst naar het feit dat vrouwen kunnen opklimmen in de hiërarchie van de onderneming, maar slechts tot een bepaald niveau. Resultaat: ze zijn grotendeels afwezig aan de top van de hiërarchie. Merk op dat vrouwen zowel in de private sector als bij de overheid tegen het glazen plafond botsen, maar ook op veel andere gebieden: vakbonden, werkgeversorganisaties, ngo's, de academische wereld, politieke partijen, enz.
Er bestaan nog andere uitsluitingseffecten:
- De 'leaky pipeline' ('lekkende pijpleiding'): hoe hoger in de gelederen van een organisatie, hoe minder vrouwen, omdat vrouwen geweerd worden op elk niveau.
- De 'plakkende vloer': er bestaat een onzichtbare barrière die voorkomt dat vrouwen promotie maken en op hun oorspronkelijke niveau blijven steken.
- De ‘glazen afgrond’: wanneer vrouwen enkel naar voren worden geschoven als leider wanneer het bedrijf in crisis verkeert. Is de kust terug veilig, dan worden deze vrouwen van de afgrond in geduwd of aan de kant geschoven.
Hoewel vrouwen de laatste decennia steeds vaker deelnemen aan de arbeidsmarkt en er vandaag de dag meer vrouwen afstuderen in het hoger onderwijs, zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd aan de top van het Belgische bedrijfsleven.
Het gevolg van het glazen plafond is een enorm verlies aan potentieel. Bedrijven met een genderevenwicht in het management presteren immers beter.