Cijfers over de loonkloof in België
De loonkloof in België bedraagt 8% als er gecontroleerd wordt voor arbeidsduur en 21% zonder die correctie (2021). Deze cijfers zijn gebaseerd op RSZ-gegevens en berekend op zo volledig mogelijke cijfers over de lonen en tewerkstelling van vrouwen en mannen in België.
Jaarlijks neemt de loonkloof in België lichtjes af. Dat is goed, maar tegelijk betekent ieder bijkomend jaar van ongelijkheid voor vrouwen een gecumuleerde achterstand in de loopbaan.
België doet het beter dan het Europese gemiddelde.
Het is belangrijk om twee cijfers weer te geven, omdat de ongelijke verdeling in arbeidsduur niet genderneutraal is. Het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen maakt juist een groot deel uit van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Wie deeltijds werkt, verdient per maand of per jaar minder dan wie voltijds werkt. Deeltijds werk is de belangrijkste oorzaak van de gemiddelde loonverschillen tussen vrouwen en mannen. Die ongelijkheid in deeltijds werk is grotendeels te wijten aan de ongelijke verdeling van huishoudelijke en zorgtaken en de arbeidsorganisatie in sectoren waar veel vrouwen werken, zoals bijvoorbeeld de distributie-, of de schoonmaaksector.
Een andere belangrijke oorzaak ligt in de segregatie: vrouwen doen vaak andere jobs, in andere sectoren en geven minder vaak leiding. De lagere gemiddelde lonen van vrouwen weerspiegelen al die verschillende vormen van genderongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Het Instituut publiceert elke vier jaar een uitgebreid rapport over de loonkloof in België. Voor de tussenliggende jaren worden beknopte cijferoverzichten gepubliceerd.
Nauw verbonden met loonongelijkheden, zijn de genderverschillen in pensioeninkomen. Vrouwen ontvangen een pensioen dat gemiddeld 26% lager ligt dan dat van mannen.
Een studie rond de pensioenkloof die het Instituut in 2023 publiceerde, kijkt naar de belangrijkste elementen van het pensioensysteem, hoe deze de gelijkheid in pensioeninkomen tussen mannen en vrouwen beïnvloeden, en in het bijzonder hoe aangekondigde of gewijzigde beleidsmaatregelen de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen zullen beïnvloeden.