Subscribe to Adviezen Feed

Adviezen

Er zijn 10 resultaten gevonden op basis van uw zoekgegevens

1 - 10 van 10 resultaten

GREVIO wees België in een evaluatieverslag betreffende de uitvoering van de Conventie van Instanbul (2020) op gebrek aan aandacht voor geweld tegen vrouwen. Meer concreet wijst GREVIO op het tekort aan aandacht voor het fenomeen van intrafamiliaal geweld en geweld tegen vrouwen tijdens een echtscheidingsprocedure bij, onder meer, de regeling van het gezags- en bezoekrecht en bemiddeling. Deze nota streeft ernaar de actuele problemen samen te brengen en gepaste aanbevelingen voor te stellen.

Het Instituut werd door de Commissie voor Justitie uitgenodigd om een advies uit te brengen met betrekking tot het wetsvoorstel tot wijziging van artikel 190 van het Wetboek van Strafvordering betreffende de behandeling van de zaak met gesloten deuren bij seksuele misdrijven, nr. 1148, samengevoegd met het wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering wat betreft de openbaarheid van de zitting bij de behandeling van strafzaken voor het vonnisgerecht, nr. 1054. 

Op 8 maart 2022 publiceerde het Instituut, samen met andere mensenrechtenorganisaties, een opiniestuk over de specifieke kwetsbaarheid van Oekraïense vluchtelingen voor (seksueel) geweld. Bijkomend schreef het Instituut een advies over de noodzaak van specifieke projecten voor de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen tegen seksueel geweld.

In het ontwerp van het NAP gendergerelateerd geweld 2015-2019 zijn meer dan 20 concrete voorstellen geformuleerd met betrekking tot de strijd tegen gedwongen huwelijken en kindhuwelijken.

Om de opsporing en afhandeling van gedwongen huwelijken te verbeteren, heeft het Instituut in 2019 een 'meldcode voor het signaleren van gedwongen huwelijken voor ambtenaren van de burgerlijke stand' ontwikkeld.

Door het invoeren van een aantal veranderingen, opgenomen in de Ministeriële omzendbrief van 17 juli 2013, zorgt het elektronisch toezicht ervoor dat ook alle gevangenisstraffen tussen 6 maanden en 3 jaar opnieuw uitgevoerd kunnen worden.

Het Instituut verspreidt een aanbeveling betreffende het geheimhouden van de adresgegevens van slachtoffers van gendergerelateerd geweld, in bijzonderheid slachtoffers van intrafamiliaal geweld, stalking en seksueel geweld.

Sinds de opkomst van informatie- en communicatietechnologieën is het arsenaal van daders van (ex-)partnergeweld erg uitgebreid. Stalkerware is zo’n ‘nieuwe tool’. Ondanks de verontrustende mogelijkheden die stalkerware biedt, betreft het een relatief onbekend fenomeen in België. Het Instituut wil daar verandering in brengen met de publicatie van zijn aanbeveling.

Het Instituut werkte een advies uit op basis van een onderzoek van de dienst Gedragswetenschappen van de federale politie (2016) en een wetenschappelijke update van dit onderzoek door het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem (2021).

De centrale doelstelling van dit onderzoek was het blootleggen van de diverse factoren en psychosociale en culturele processen die aan de oorsprong liggen van eergerelateerd geweld, en voorstellen te doen die het beleid en de aanpak met betrekking tot eergerelateerd geweld in België kunnen verbeteren.

1 - 10 van 10 resultaten