VRT lanceert EDUbox Sexting in samenwerking met het Instituut

31 mei 2023

De komst van digitale media heeft ons liefdes- en seksleven flink aangepast. Flirterige berichten en foto’s of dubbelzinnige emoji horen er vandaag gewoon bij. Maar wat is sexting precies? Waarom zou je het doen? En brengt het sturen van pikante dingen niet allerlei risico’s met zich mee? De nieuwste EDUbox Sexting van VRT gidst leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs door de wereld van digitaal flirten. Mét hulp van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en andere expertorganisaties.

Digitaal flirten hoort bij de seksuele ontdekking van jongeren. Het kan onschuldig en leuk zijn, maar soms grensoverschrijdend. Wanneer gaan er alarmbellen af en hoe kan je je beschermen tegen eventueel misbruik? Wat betekenen woorden als wederzijdse toestemming en deepnudes? Concrete en heldere tips zijn er voor jongeren - en bij uitbreiding voor iedereen. Ook voor wanneer het misgaat, is er informatie voorhanden in deze EDUbox.

Bewustmaking, gevaren inschatten en herkenbaarheidsregels zijn één ding. Wat de wet bepaalt over sexting is een ander ding. Liesbet Stevens van het Instituut belicht het juridische aspect van sexting. Wie en vanaf welke leeftijd mag onderling beelden versturen, doorsturen en bijhouden? En hoe zit het met seksuele teksten versturen?

Aan de slag

EDUbox is een educatief concept van VRT voor het secundair onderwijs rond maatschappelijke thema’s. Eerder kwamen onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie, duurzaamheid, migratie en cybersecurity aan bod. Het informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan op een zeer interactieve manier.

Dit nieuwe lespakket over sexting vind je op de op de website van VRT. Later komt er een versie in het Frans uit.

Dit is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Betternet, Childfocus, de Europese Unie, Imec, Mediawijs, Pimento en Sensoa.

Edubox sexting